Den lille frække Frederik

  • August 2021

Grotesk kongekabale om et celebert dødsfald i Hamborg 14.5.1912

Hvordan Halfdan Rasmussen og Henning Hansens børnekære sang om den lille frække Frederik kan dukke op i en nyskrevet opera-operette, ja det kan man spørge sig om! Svaret får man mod slutningen af ”Inkognito Royal”, Philipp Kochheim og Karsten Fundals forestilling, hvor alt går i gak – efter halvanden times opspil, hvor det ellers ikke har skortet på groteske situationer.

Kong Frederik VIII af Danmark døde under mystiske omstændigheder under et besøg i Hamborg 1912. Pikante rygter vil vide, at kongen ikke kunne holde til en inkognito-tur på bordel, og at man efterfølgende gjorde sig alle anstrengelser for at dysse historien ned.

En sådan historie kommer man ikke godt fra at fortælle uden hjælp fra en nar, i vore dage en konferencier, som både formidler, kommenterer og sætter spørgsmålstegn: Det er ikke helt til at vide, hvad der skete og hvordan det skal forstås. Amerikanske Randy Diamond gjorde det strålende, slebent og slesk, frækt og overskridende.

Andreas Daum i kongelig stepdans på ligbordet. Foto: Anders Bach

Første gang vi ser og hører til Frederik VIII, er han indbragt til dissektion på havnens lighus. Efter en vanvittig scene mellem en assistent og lægen, der ”har ventet 30 år på at dissekere verdenshistorie”, rejser kongen sig, erklærer ”jeg er død” og stepdanser på dissektionsbordet. Overbevisende ageret af Andreas Daum i kongerollen og et saftigt signal om, hvad der venter.

Første akts efterfølgende scener fortsætter dels i det groteske spor, men tegner også billeder af ensomhed og længsler blandt de kongelige, sorg og begrædelse af skæbnen. Susanne Elmark er meget overbevisende som dronning Lovisa.

Rygterne begynder at gå, og de fortærende journalister begynder at lugte blod.

I flashback præsenteres vi for bordellet, for Madam Rosa og pigerne, for en naragtig gammel mand, der har mistet evnen, men vil kompensere ved at skrive en roman. Grev Kronborg (Frederik) dukker op og vælger den sky Fanny, i hvis arme han vil få sit fatale hjerteanfald..

Som om det ikke skulle være grotesk nok, sætter anden akt historien op endnu en gang, nu med verfremdungsteknik så det forslår, med mickymousing, udtræden af rollerne, irettesættende kommentarer fra instruktør og komponist, angreb på dirigent og orkester, demonstrationer og fuld knald på fake news om den ømfindtlige situation. Kort sagt et greb i kassen med teknikker, der for manges vedkommende er  set for snart et halvt århundrede siden, også i operasammenhæng. Det er her, den lille frække Frederik og sågar nationalsangen kommer ind til sidst, sunget af et ensemble i sikkerhedveste!

Komponisten Karsten Fundal sætter med en palet af musikalske stilarter og udtryk ikke blot et akkompagnement til operaens forskellige scener, men giver dem indholdsmæssig dybde gennem en overbevisende vekslen mellem med- og modspil, stilsikkert skiftende mellem umisforståelige genreudtryk fra jazz og musical og mere abstrakt dramalyd som fra filmens og det modernes verden. Flot partitur, som leveres meget overbevisende af Aarhus Symfoniorkester under ledelse af Den Jyske Operas musikchef, Christopher Lichtenstein.

Operachef Philipp Kochheim er både librettist og instruktør. De mange medvirkende agerer overbevisende i hans instruktion, der vrimler med oplagtheder i det komisk-groteske, men sjældnere med egentlig bevægende følsomheder. Scenografi, kostumer og lys spiller flot sammen i den fantasifulde udnyttelse af det store scenerum og prosceniet.

Opera eller operette – ”Inkognito Royal” er en særdeles underholdende, nu og da bestemt tankevækkende  og musikalsk meget oplevelsesmættet forestilling. Desværre går der lidt for meget revy og Frederik i den til sidst.

Ole Straarup

  • Karsten Fundal og Philipp Kochheim: ”Inkognito Royal. En kongelig skandale om Frederik VII”.  
  • Andreas Daum (Kong Frederik VIII), Susanne Elmark (Dronning Lovisa), Randy Diamond (Konferencier), Trond Halstein Moe (Læge), Laura Schwerwitzl (Fanny), Johanne Bock (Madame Rosa) og mange flere.
  • Den Jyske Operas Kor, Unge sangere fra Talent U. Aarhus Symfoniorkester.
  • Dirigent: Christopher Lichtenstein.
  • Instruktør: Philipp Kochheim.
  • Scenograf: Emily Bates.
  • Kostumedesigner: Mathilde Grebot.
  • Lysdesigner: Anders Poll.

Musikhuset Aarhus, 18.8.2021. Premiere.

Koncertsalskræs

  • Maj 2021

Musikalske lækkerier på stribe ved symfoniorkestrets tapaskoncert i Store Sal

Fransk for det meste, men også amerikansk tyngde prægede torsdagens come back koncert, da Aarhus Symfoniorkester efter den lange coronapause igen mødte sit publikum med smittende spilleglæde. Ja, glæden var store for alle parter, også publikum, der tydeligt nød genhøret og kvitterede med varm applaus.

En tapaskoncert kaldte man det godt timelange forløb, sammensat efter chefdirigent Marc Soustrots franskdominerede kogebog for koncertsalskræs og dirigeret på fortrinlig vis af Christian Kluxen, der til daglig arbejder både i Canada og Norge. Bratschisten Christine Hagge Larsen kunne med opbundet, brækket arm ikke spille med i orkestret, men varetog så konferencier-jobbet med varme og humor.

En anden af orkestrets musikere, koncertmester Christian Chivu Ivan, spillede til gengæld en markant rolle som violinsolist. Med vildt attack i Saint-Saëns’ ”Danse macabre” og med varm indføling i John Williams’ ”Schindlers liste”. I begge værker blev han henholdsvis vildt og smukt akkompagneret af orkester og dirigent.

Aftenens tungeste værk, med al respekt for det franske, var nu amerikansk, nemlig Gershwins ”Rhapsody in Blue”. Med den berømte klarinet-åbning med glissade sørgede soloklarinettist Mathias Kjøller for den rette igangsætning, før klaversolisten tog over. Søren Rastogi sad ved flyglet og spillede med en fornem blanding af teknisk overskud og feeling for den særlige genre, som jazzkoncerten kræver. Han både slog til i det magtfulde, og han legede, tøvede, accentuerede i såvel klassisk som jazzy tradition. Samspillet mellem Rastogi og Kluxen var en fornøjelse at følge, og glæden ved at spille ud klang fra det veloplagte orkester.

Afslutningen var dog fransk. En veloplagt ”Ouverture til Carmen”, som orkestret har stor erfaring med og spillede med fyrig fornøjethed over det, der – med Christine Hagge Larsens ord – måske ikke længere er helt stuerent: Tobak, testostron-mænd og labre damer. Men så alligevel…

Ekstranummeret var en fin, fransk overraskelse. Ikke flere larmende marcher eller ouverturer, men derimod et stykke tankevækkende poesi, som en forårsåbning også kan tolkes ind i, nemlig Eric Satie’s første ”Gymnopédie” i Debussys orkestrering. En smuk sortie fra et dejligt genhør og gensyn  i Musikhuset, hvor fra det forlyder, at den annoncerede koncert med Wiener Philharmonikerne forventes gennemført som planlagt den 1.6. Der er virkelig noget at se frem til.

Ole Straarup

  • Tapaskoncert. Gourmetmusik af Hector Berlioz, Camille Saint-Saëns, Paul Dukas, George Gershwin, John Williams, Georges Bizet og Eric Satie.
  • Solister: Søren Rastogi (klaver), Christian Chivu Ivan (violin).
  • Konferencier: Christine Hagge Larsen.
  • Aarhus Symfoniorkester, dir.: Christian Kluxen. Musikhuset, Store Sal, torsdag aften.

Velkommen!

Følg med i mine seneste anmeldelser her. Jyske opera coming up!