Den umulige drøm om genkomst

Musical-anmeldelse. Sunset Boulevard. 12.8.22. Den Jyske Opera. 4 stjerner ****

Sunset Boulevard i vellykket opsætning på Den Jyske Opera.

Historien om stumfilmstjernen Norma Desmonds drøm om at vende tilbage til det store lærred er et fantastisk stof for en musikteaterforestilling. I Andrew Lloyd Webbers musical Sunset Boulevard bliver ikke blot Normas drøm, men alle de mange drømme hos filmbranchens store og små aktører sat i spil. I Den Jyske operas udgave af Sunset Boulevard oplever man det stærkt og vedkommende i en flot scenografi og gennem overbevisende musikalske præstationer.

I hovedrollerene som Norma Desmond og manuskriptforfatteren Joe Gillis er Tammi Øst og Randy Diamond som de bærende meget overbevisende.

Tammi Øst kommer følelsesmæssigt smukt omkring den glemte stjerne, der lever i og håber at udleve drømmen endnu en gang. Såvel i skuespillet som i sangen formår hun at gøre vanvid, smerte og drøm vedkommende i en fornem musicaldebut.

Som hendes med- og modspiller viser Randy Diamond al sin professionelle kunnen som erfaren musical-perfomer. Han lever i spillet og spiller med overlegen træfsikkerhed på genre og teknik. Som Joe Gillis har han måske alderen lidt mod sig i forholdet til Norma, men hendes forelskelse i ham og spillet mellem de to står stærkt.

Drømmedans i stjernepalæet. Tammi Øst og Randy Diamond. Foto: Anders Bach

Forestillingens mange drømmefabrikker, store som små, kaldes frem gennem en meget spændende scenografi, som lykkes med at vise det nutidigt småtskårne og det datidigt storladne – fra små værelser over filmstudier til Normas pragtpalæ. Det er rigtig vellykket  teater.

At gå fra at være opera- til at være musicalkompagni er en stor udfordring og omstilling, især på lydsiden. I musicalen er al lyd mikrofoneret, og netop her er det en særlig kunst at forme det helt rigtige mix. Her har Den Jyske Opera stadig en del at lære. Ved premieren var der mindre problemer med mikrofonudfald undervejs, men det store problem med at få al lyd til at blandes ”naturligt” skal der arbejdes videre med. Således savnede jeg, da man nu rådede over et fuldt symfoniorkester, et flottere sug og dermed samlet løftende bærebølge sendt op fra orkestergraven (og ud i højttalerne).

At kunne sætte Sunset Boulevard op og  sætte sit personlige, særlige præg på forestillingen har efter sigende været operachef Philipp Kochheims drøm i mange år. Nu er den her så, forestillingen, og den skal man se og høre.

Kochheim har god grund til at være glad for sin dream-come-true i Den Jyske Operas regi.  

Ole Straarup

 • Sunset Boulevard, musical i 2 akter.
 • Musik: Andrew Lloyd Webber.
 • Tekst: Don Black og Christopher Hampton baseret på film af Billy Wilder.
 • Medvirkende: Tammi Øst (Norma Desmond), Randy Diamond (Joe Gillis), Katharina Maria Abt (Betty Schaefer), Martin Loft (Max von Mayerling) og mange flere. Den Jyske operas Kor
 • Aarhus Symfoniorkester, dir.: Andy Massey
 • Scenograf: Emily Bates
 • Kostumedesigner: Mathilde Grebot
 • Lysdesigner: Anders Poll
 • Instruktør: Philipp Kochheim
 • Premiere 12.8.2022, Musikhuset Aarhus.

Min lille fyrstebasse!

Operetteanmeldelse, Greven af Luxembourg, Den Jyske Opera, 11.3.22. Tre stjerner ***

Den Jyske Opera fejrer 75 års fødselsdag med en twistet operette-klassiker

”Elske er jo kun et ord”. Eller hvad med ”Kvinder er verdens bedste legetøj”? Det vrimler med udsagn af den type, især fra fyrstebassen Basilowitch. Han betaler en vis falleret greve fra Luxembourg for at indgå et tremåneders proformaægteskab med sangerinden Angèle, så hun derefter vil være grevinde og klar til ægteskab med fyrstebassen. Blot har han glemt sin russiske forlovede, som kræver af fyrstebassen (hendes kælenavn til ham), at han holder sin gamle aftale fra den russiske tid. Mange, ikke blot de her nævnte personager, sidder i en klemme. Men det er jo ikke operette for ingenting, så det løser sig i en glad finale – hvorefter alt vel kan starte forfra?

Klassisk positur i operetten: De får hinanden
(Joan Ribalta og Birgitte Mosegaard Pedersen) Foto: Anders Bach

Det lyder mildt sagt som en sang fra gamle dage. Og det er det også. Instruktøren Philipp Kochheims bud på at komme ud af den klemme, som ikke blot hedder MeToo, består i at invitere på nøglehulskig til genrens gravkammer, hvor de afdøde figurer stadig lever som divaspøgelser i fuld operetteliderlighed og vulgaritet, lavkomik og patetiske minder.

Ideen er ikke tosset, men udførelsen savner – trods alt det frække, som der er rigeligt af – en skarphed i twisten, som giver mere stof til eftertanke end netop det, der ligger i at handling og musik undervejs trods alt rammer plet og bliver følelsesmæsigtvedkommende. Når ”elske” ikke kun er et ord. 

Philipp Kochheim kommer i perioder til at overdøve dette med gags en masse, med tricks fra værktøjskassens mere fremmedgørende rum og med let slidte provokationer, som har mistet noget af deres virkning. Brugen af dele af hits fra andre operaer virker kun delvis: Hvorfor lidt Tristan-ouverture, hvorfor hele Wilhelm Tell-ouverturen? Men jo: Butterfly er helt rigtig for Angèle at istemme.

Inden man får et kig ind i ”gravkammeret”, byder en hvid Harlekinfigur velkommen foran tæppet. Hun dirigerer orkestret med en bøjet dirigentstok, og lyden er derefter. Nå ja, og noden står på hovedet, så måske skulle man lige vende den om? De gags er set før, og senere kommer der flere af den slags henvendelser til og om publikum, hvis aldersgennemsnit også får en kommentar med på vejen. Og da man i forestillingens anden del både leger ”forestillingen er slut, gå nu hjem” og sender sangere på togt ned blandt publikum, virker det ikke længere provokerende. Det er set før og har mistet sin virkning.

Scenografen Barbara Bloch har til hovedscenen skabt et morsomt raritetskabinet af gamle kulissestumper og rekvisitter fra dengang, operette var stort. Her tumler personagerne rundt i let slidte og støvede kostumer, som passer til omgivelserne, og alle søger på en måde efter meningen med det hele i egen erindring og indbildt storhed. Og måske kunne man ….

Aarhus Symfoniorkester under ledelse af Christopher Lichtenstein er som teaterorkester særdeles rutineret,  men hørt mere sprudlende i andre sammenhænge.

På scenen træder centrale figurer efterhånden ud af ensembletumlen: Kunstmaleren Armand Brissard og han model-muse Juliette Vermont. Hun vil gerne giftes, han vægrer sig, og maleriet bliver ikke til meget. I miljøet af drømmere, levemænd og –kvinder møder man René, greve af Luxembourg, som har levet alle pengene op, samt Basil Basilowitch, fyrsten der stadig er ved muffen i sin damejagt (senere indhentes han som nævnt af sin russiske forlovede, grevinde Kokozow), og endelig den dejlige sangerinde Angèle.

I disse centrale solistpartier leverer medlemmer af  Den Jyske Operas Kor meget fine og overbevisende præstationer. Estrid Molt Ipsen og Jens Jagd portrætterer kæresteparret Juliette og Armand fint, både sangligt og skuespilsmæssigt. Tenoren Joan Ribaltas fremstilling af greven udvikler en følelsemæssig styrke, som efterhånden slår igennem al lavkomikken. Han er smukt syngende og danner sammen med den fint lysende sopran Birgitte Mosegaard Pedersen det helt rigtigt operettepar. De får virkelig fat rent følelsesmæssigt midt i det ellers noget støjende miljø.

De roder rundt i operetten. Den Jyske Operas Kor og greven. Foto: Anders Bach

Nederlaget og sejren for de to centrale komiske figurer, Basilowitch og Kokozow, fremstilles med flot energisk komik (også til den lavere side) af Morten Wang og Annette Dahl. Begge har power på scenen og synger partierne med stor overbevisning.

Alle de fine sangere fra Den Jyske Operas Kor har i årevis været en meget vigtig del af operaens høje musikalske niveau. De kan meget, både som ensemble og som solister. At man I Greven af Luxembourg kan indtage hele spillet og hele den sanglige side af forestillingen er imponerende gjort og viser – hvis vi skulle have glemt det – hvor vigtig en kunstnerisk funktion, operakoret har. Her bærer koret en hel forestilling og giver dermed en fornem cadeau til 75 års-jubilaren.

Og jubilaren selv, Den Jyske Opera, fortjener al ære og respekt og taknemmelighed fra sit publikum. Man har gennem årene formået at udbygge institutionen til at være et, også internationalt, anerkendt operakompagni, hvis forestillinger har været mange rejser værd. Og dertil gennem turnévirksomhed bragt forestillinger ud i landet.  I 2022 bliver det dels med jubilæumsforestillingen, Greven af Luxembourg, dels dobbeltforestillingen med Asger Hameriks ”La Vendetta” og Ruggiero Leoncavallos ”I Pagliacci”. Mellem disse turnéforestillinger kan århusianerne glæde sig til Lloyd Webber-musicalen ”Sunset Boulevard” i august i år.

Der er spændende nyt og fornyelse i jubilaren.

Tillykke med de 75!

Ole Straarup

 • Franz Léhar: Greven af Luxembourg.
 • Medvirkende: Joan Ribalta(René, greven af Luxembourg), Birgitte Mosegaard Pedersen (Angèle Didier), Estrid Molt Ipsen (Juliette Vermont), Jens Jagd (Armand Brissard), Morten Wang (Fyrst Basil Basilowitch), Anette Dahl (Grevinde Stasi Kokozow) og mange flere. Alle medlemmer af Den Jyske Operas Kor. 
 • Instruktør: Philipp Kochheim.
 • Scenografi og kostumer: Barbara Bloch.
 • Lysdesign: Anders Poll.
 • Aarhus Symfoniorkester, die.: Christopher Lichtenstein.
 • Musikhuset Aarhus, Store Sal, 11. marts 2022. Premiere.
 • Danmarksturné til 30. april 2022.

Høj hybrid

Klassisk anmeldelse, Hybridkoncert, BaroqueAros, 6.3.22.
5 stjerner *****

BaroqueAros fejrede sin midlertidige nedlukning med fornemt solistbesøg og veloplagt musiceren på internationalt niveau

I 13 år har ensemblet BaroqueAros glædet især det århusianske publikum med en stribe koncerter, hvor fokus nok var på barokmusik på originalinstrumenter, og hvor man ved at invitere de bedste musikere som gæster støt og sikkert hævede det musikalske niveau, men hvor man også på forfriskende vis blandede kortene og præsenterede overraskende hybridkombinationer af musikalsk samspil mellem barok, nyere tid og andre genrer.

Nu har man besluttet ”at lade ensemblet få en pause på ubestemt tid og så forhåbentlig genopstå som en fugl Føniks med fornyet energi og kunstneriske visioner på et tidspunkt ud i fremtiden”.

Hvis man som publikum havde forventet en begravelseskoncert, måtte man fra første tone tro om igen: Sortie-koncerten boblede af liv og glæde ved musikken og var passende nok en hybridkoncert, et herligt møde mellem forskellige kulturer og tider, personificeret ved den israelske stjernemusiker Alon Sariel.

Koncerten med Sariel havde været et par år undervejs med corona-benspænd og svære kalendersynkroniseringer, men hvor var den dog værd at vente på!

Vist er barok ikke lig med Bach, men han fyldte godt. Dels qua sin italienske koncert og en sarabande, dels gennem solistens egen mandolin partita og endelig en nutidig komponists ”Walk With Bach”, en rejsekoncert for mandolin og barokorkester med udgangsinspiration i den italienske koncert.

BaroqueAros og Alon Sariel modtager publikums bifald og ønske om genhør (foto: Ole Straarup)

Bachs sarabande blev spillet på den arabiske oud, og instrumentets særlige klang føjede nogle specielle farvninger til den tyskfødte musik.

Den italienske koncert, som mange vil kende i klaverudgaven, var et festfyrværkerisk spil mellem solisten på mandolin og ensemblet i veloplagt medspil, og den vegeterende og filosoferende midtersats var bjergtagende i ro og skønhed.

Som komponist viste Alon Sariel sig som traditionalist i sin solopartita for mandolin. Den emmede af barokmusik og stilkunnen og viste dyb kendskab til de forskellige dansesatsers anatomi.

Koncerten sluttede med komponisten Amit Weiners tour de baroque, geografisk og historisk, med muntert turnerede hilsener til såvel det tyske (Gott erhalte Franz den Kaiser) som det caribiske (reggae) og det amerikanske (bluesfeeling). Det var ekvilibristisk underholdning så det forslog og barokt i ordets bedste og flertydige forstand.

Foruden alt det bach’ske blev der også plads til italienske komponister fra overgangen mellem renaissance og barok, Monteverdi og de mindre kendte Salamone Rossi og Johann Rosenmüller, samt tyske Telemann og en mig ukendt jødisk-arabisk komponist, Masloub.

Samlet et overflødighedshorn af musik med og omkring en solist i særklasse, spillet på topplan af alle medvirkende. ”Vi vil gerne takke vores trofaste publikum for opbakningen i alle årene”, skriver BaroqueAros , ”og siger forhåbentlig på gensyn når BaroqueAros vågner igen engang”. Publikums begejstrede reaktion havde det samme ønske i sig.

Ole Straarup

 • Musik af C. Monteverdi, J. Rosenmüller, S. Rossi, J.S.Bach, Abd A. Masioub, Alon Sariel, G.P.Telemann, Armit Weiner.
 • Solist: Alon Sariel (ærkelut, mandolin og oud).
 • BaroqueAros (Fredrik From, Hannah Tibell, Mikkel Schreiber, Christine Hagge Larsen, Maria Edlund, Erik Higgins, Marcus Mohlin).
 • Musikhuset Aarhus, Symfonisk Sal, 6. Marts 2022.

Et helt særligt juleoratorium

”Lys i mørket”, 9.12.2021. 5 stjerner *****

Komponisten Thomas Agerfelt Olesen bød publikum på en bevægende oplevelse af musikalsk samklang over århundreder

Ved torsdagens koncert med Aarhus Symfoniorkester samlede interessen sig om det ”Weinachtsoratorium”, som nu igen kunne høres i sin hjemby, hvor det i 2017 havde både forbløffet og begejstret. Forbløffet fordi komponisten Thomas Agerfelt Olesen i en bestillingsopgave havde vovet sig ind på Johan Sebastians Bachs gebet, begejstret fordi Agerfelt Olesen lykkedes med at skabe sit eget værk og univers i et utroligt samarbejde med sin barokke mesterkollega og dennes uopslidelige oratoriekunst.

I forhold til førsteudgaven af ”Weinachtsoratorium” havde komponisten foretaget en revidering, som især koncentrerede sig om at udvide orkestret fra sinfonietta-størrelse til symfoniorkester, et særdeles vellykket greb. Klangligt var den reviderede udgave i fin balance mellem orkester, kor og solist og viste også her, hvor dygtigt komponistens samlede instrumentation spiller sammen med hans ideer til at møde Bach i nutiden.

Da jeg hørte værket i 2017, var min reaktion ovenud begejstret, og jeg berømmede opførelsen for ”professionalisme på højt niveau, intensitet og følelsesmæssig dybde i udtrykket, en kærlig hilsen til også den sentimentale bærebølge fra originalværkets fortælling og jubel: En stor oplevelse, en stor opførelse.”

Mit indtryk fra opførelsen i Symfonisk Sal var det samme, og jeg oplevede at publikum blev fanget ind i og umiddelbart tog værket til sig. Det trænede koncertpublikum kender Bachs juleoratorium ud og ind, og den meget positive modtagelse af Agerfelt Olesens udgave viser for mig at se, at hans kunststykke er lykkedes: At give en både nutidigt udfordrende og en historisk respekterende vinkel på et værk, han selv betragter som ”fuldstændig nødvendigt, som noget, der taler til et savn i tiden”.

Thomas Agerfelt Olesen

Med den holdning til originalværket udelukker Agerfelt Olesen både parodi og pop som virkemidler. I stedet borer han sig ind, lader respektfuldt koralmelodier stå, men sætter en nutidig belysning af dem i spil. Velkendtheden udfordrer han med nye klange, sentimentaliteten lader han bestå i en anden inderlighed.  Og Bach er der hele tiden, også når Agerfelt Olesen går mest kontroversielt til værks, nemlig i koralen ”Er ist auf Erden kommen arm”, hvor kvindestemmernes melodi pludselig udfordres af vredt råbende mandsstemmer. Deres tekst kaldes ”Pegida-Adventskalender” og kunne høres ved Pegida-demonstrationer i Tyskland, vendt mod muslimske flygtninge og indvandrere. En nutidighed, altså. En ubehagelighed. Hørt som en folkevrede, et raseri, en afmagt. I et juleoratorium!

Her sætter Agerfelt Olesen efter min mening publikums vurdering af hans ellers så sikre dømmekraft på spil og åbner for en diskussion af, om der er andre dagsordener i spil.

Musikalsk var opførelsen i Symfonisk Sal i de bedste hænder. Den tyske dirigent Florian Helgath viste både overblik og indlevelse og havde sikker kontakt med alle medvirkende. Med kort varsel havde den svenske tenor Conny Thimander overtaget solistpartiet, og han var et særdeles positivt bekendtskab. På imponerende vis kom hans sanglige kunnen og udtryksstyrke smukt igennem, poetisk lysende. Concert Clemens og Vokalensemblet GAIA var det samlede kor i overbevisende styrke og med den nødvendige sikkerhed og kunnen i de mest udfordrende Agerfelt Olesen-udgaver af de ellers så velkendte koraler.

Det kan ikke overraske, at Aarhus Symfoniorkester spillede op til sit bedste, både i Bachs Orkestersuite nr. 3 i første del af koncerten og i anden del, hvor orkestret lagde den smukkeste symfoniske bund under oratoriet.

Således blev ”Weinachtsoratorium” en stor oplevelse. Det er et værk, som fortjener at finde udbredelse i den store verden og dermed komme på traditionslisten ved juletid, hertillands som udenlands.

Ole Straarup

Orkesterkunst på højeste niveau

Berliner Philharmonikerne strålede i Musikhuset

Til mine største musikalske oplevelser hører en koncert i Berlin for år tilbage med det orkester, som netop har gæstespillet i Musikhusets symfoniske sal. Dengang stod Claudio Abbado i spidsen for orkestret i et program, som bl.a. bød på Brahms’ 3. symfoni. Oplevelsen i Berlin blev særligt stærk, fordi Abbado netop var kommet tilbage efter længere tids sygdom og fik en intenst hjertelig modtagelse af både publikum og orkester. Da musikken tog over, smeltede det hele sammen i en medrivende oplevelse af et kunstnerisk og musikalsk-teknisk sug, hvis styrke det er svært at beskrive med ord, og hvis indtryk satte sig uudslettelige spor i erindringen.

Jesper Busk Sørensen (foto: Berliner Philharmoniker)

Og nu spillede de så i Symfonisk Sal for et publikum, der som jeg selv havde store forventninger til aftenens koncert! Til historien hører, at orkestret siden 2009 har haft et dansk islæt, nemlig basunisten Jesper Busk Sørensen, der tidligere spillede i Aarhus Symfoniorkester. Han fortalte i Jyllandsposten levende om sin oplevelse med og stolthed over at sidde i verdens måske bedste symfoniorkester. Aftenens program startede med Mendelssohns 3. symfoni med tilnavnet “Den skotske”. Min erindring fra Berlin blev straks vakt til live, da det vidunderlige orkester åbnede koncerten. Vinklen og musikken var en anden end dengang, men den stærke følelsesmæssige og musikalske kvalitet den samme:
Klangfylden fra start og det unisone strygerspil, dirigeret uden de store armbevægelser med alle detaljer på plads! Sjældent hører man så pletfri en elskværdighed, så bedårende genkomst af et tema, så utrolig en klang i Mendelssohn. Og det fortsatte med klarinetblødhed i andensatsens uptempo og ubesværet gesvindthed i alle grupper og fornøjelige skotske “lift”. Med sublime overgange og en utrolig klanglig og rytmisk tæthed i tredie sats før sidste sats dansede med fuldstændig gennemlyst spil i alle instrumentgrupper, hvor soloblæserne strålede og hele orkestret med en utrolig dynamik gav lytteren denne mæthedsfølelse af dyb, dyb smagfylde fra et orkester, der udstråler nydelse ved at kunne. Ved også at kunne neddæmpe til det næsten åndeløse og efterfølgende juble afslutningen ud!

Jubel over Berlinerne i Aarhus (foto: Ole Straarup)

Med Sjostakovitj’ 10. symfoni er verden en anden, og dog. Med det langt større orkesterapparat er udtrykket naturligvis helt anderledes, men de udførelsesmæssige kvaliteter, orkestret besidder, spiller fortsat med. Det slog mig, at udførelsen af den timelange symfoni under Kirill Petrenko på en måde fastholdt et ideal om at søge og formidle den skønhed, Sjostakovitj også rummer. Langt mere end at fokusere på forholdet mellem Sjostakovitj og sovjetregimet og dermed også på Stalins død et halvt år før symfoniens førsteopførelse. Petrenko gjorde netop musikken skøn, fandt dens romantiske sider frem – midt i det buldrende og bragende, midt i det kaleidoskopiske og voldsomt dansende. Igen: I sats efter sats demonstrerede dirigent og orkester en imponerende kontrol over de forskelligartede udtryk. Fra dyb, neddæmpet intensitet til udblæst voldsomhed, fra dans på markedet til det næsten heltestormende. Frem til den meget personlige kroning med komponistens signatur-motiv i alle afskygninger. Det var strålende og musikalsk befriende. Fornøjet sovjetmusik i en utrolig fortælling, som kun de bedste formår det.Publikum kvitterede med lang stående applaus for den strålende koncert, og da Kirill Petrenko bad basungruppen rejse sig, mærkede man publikums glæde og stolthed over bysbarnets bidrag til en aften med “verdens bedste”.


Ole Straarup

 • Felix Mendelssohn: Symfoni nr. 3, Den skotske, a-mol, op.56.
 • Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr. 10, e-mol, op. 93.
 • Berliner Philharmoniker, dir.: Kirill Petrenko.
 • Musikhuset, Symfonisk Sal, 16.11.2021.